Wat is een DPF?

 

Algemeen


De afkorting DPF staat voor “Diesel Partikel Filter”.
  Dit is een systeem dat dient om de uitstoot van uitlaatgasstofdeeltjes (fijn stof), waaronder roet te verminderen. 


Er zijn drie types DPF :

  • Open : maximum rendement van 30%
  • Halfopen : maximum rendement van 50%
  • Gesloten : minimum rendement van 90%

 

Open en halfopen roetfilters :

 

Open en halfopen filters zijn niet geschikt om Arbo-technische problemen met uitlaatgassen op te lossen.  Het afvangrendement van respectievelijk 30% tot 50% is gewoon veel te laag.  Roet is een mutagene stof en net als bij asbest moet men trachten de blootstelling zo sterk mogelijk te minimaliseren en dit kan enkel met gesloten roetfilters.  Open en halfopen filters worden normaal gebruikt op oudere diesels om milieu technische problemen aan te pakken.  Denken we maar aan de problematiek van de lage emissiezones (LEZ), waar oudere voertuigen voorzien worden van een retro-fit roetfilter.

 


 

Gesloten roetfilters


Bij een gesloten roetfilter moeten de uitlaatgassen door het filtermateriaal om hun weg naar buiten te vinden (Wall Flow Filters). 
 Afhankelijk van het gebruikte filtermateriaal worden de filterelementen periodiek vervangen of wordt het filterelement tijdens zijn bedrijfscyclus schoongebrand (regeneratie). Je hebt zowel mobiele uitlaatgasfilters (EHC P15 en L20) als permanente roetfilters (EHC HT en PF). 


Mobiele opsteek of opzet  filters worden vooral ingezet om auto’s, bestelwagens, vachtwagens, bussen, mobiele werktuigen inpandig te kunnen starten en verplaatsen.  Bijvoorbeeld bij het in- en uitrijden van werkplaatsen, spuitcabines, toonzalen, magazijnen, fabriekshallen, schepen, enz.

 

Permanente roetfilters worden gebruikt om met mobiele werktuigen, generatoren, heftrucks, graafmachines, wielladers, enz in een omsloten ruimte te kunnen werken.

 

Gesloten filters worden voornamelijk uit de volgende drie materialen vervaardigd :

 

Cordorite

Cordorite of Cordoriet filters bieden uitstekende filtratie, maar het grote nadeel is dat Cordoriet een relatief lage smeltpunt heeft (ca 1200 C°).  Cordoriet substraten zijn gekend om te smelten tijdens de regeneratie van het filter.  Het filterelement versmelt meestal wanneer het zwaarder geladen is dan gebruikelijk.  Tevens zijn ze gevoelig voor mechanische schokken en trillingen waardoor ze makkelijk kunnen barsten.

 

Silicium carbide

Silicium carbide (SiC) is een veel gebruikt filtermateriaal.   SiC filters (EHC PF) bieden uitstekende filtratie efficiëntie (minimum  95%) en hebben een zeer hoog smeltpunt (2700 C°).  Kleine SiC filters worden gemaakt als een “mono block”, terwijl grotere filters worden opgedeeld  in segmenten die gescheiden worden door een speciale voeg.  Hierdoor zijn veel minder gevoelig voor schokken, trillingen en grote temperatuurschommelingen waardoor ze minder snel barsten. 

 

Micro glasvezel en papier

Wegwerp filters, zoals de EHC P15, L20 en HT filters zijn gemaakt van micro glasvezel of papier.  Wegwerp filterelementen worden gebruikt bij mobiel opsteek/opzet filters (EHC P15 en L20) of bij permanente filters (EHC HT).  Ze hebben een zeer hoge filtratie efficiëntie van minimum 99%.

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Deze website maakt gebruik
van cookies om uw
gebruikservaring te verbeteren.